פסיכולוגית ספורט - בין הפטיש לסדן - הפחד מכשלון מול הצורך בהישג
כשמדובר בספורט תחרותי אנו שואלים את עצמנו מה מניע ספורטאים להשקיע מאמצים כה גדולים כדי להצליח בספורט זה או אחר? דוגמה קיצונית לזה אפשר למצוא אצל ספרינטר ברמה עולמית שמתאמן קשה מאוד מספר שנים "רק" בכדי לקזז 0.1 שניה מזמנו בריצת 100 מטר. לרצון העז הזה אנו קוראים מוטיבציה.
אחת התשובות למוטיבציה זו היא ההנחה בדבר קיומו של צורך בהישג שזה צורך פסיכולוגי המתבטא בשאיפה להצלחה. צורך גבוה בהישג דוחף את האדם להצטיינות ובכך לבטא את ההישגיות שלו בהצלחה.
בצד השני של המתרס קיים בכל אדם גם הפחד מכישלון, שני המצבים קיימים בכל אדם ומשפיעים על התנהגותו במצבי הישג. הם פועלים יחד בעוצמות שונות כאשר התוצאה הסופית בהתנהגות הינה התוצר של המאבק הפנימי בינהם.
להלן טבלה המייצגת את ארבעת המצבים האפשריים והשפעותיים על ההתנהגות בספורט התחרותי:

א' - פחד מהצלחה - הינו מצב שבו הספורטאי יחוש פחד מהצלחה כי זו מעצימה את הפחד מכישלון.
ב' - הימנות מתחרויות - הספורטאי ימנע ממצבי תחרות מכל מיני סיבות ( שחקן אימונים).
ג' - מוטיבציה גבוהה לתחרות - זהו המצב האידיאלי, הספורטאי יחפש מצבי תחרות בכדי לבטא את ההישגיות שלו בהצלחה. ( עד כמה שזה תלוי בו הוא יבחר תחרויות לא קלות ולא קשות מדי, אבל בעלות סיכוי להצליח בהן !! כך שההצלחה בהן מקנה לו את תחושת ההישג שבא הוא כה רוצה / זקוק ).
ד' - חוסר מוטיבציה - מצב שבו אין לספורטאי מוטיבציה לפעול להשגת מטרותיו. ספורטאי אדיש להתקדמותו , בדרך כלל יפרוש מהספורט די מהר.
באופן כללי כאשר הפחד מכישלון הוא המרכיב הדומיננטי התנהגות הספורטאי תהיה ... בריחה מתחרות, יעדיף להתאמן במקום, או שיעדיף להתחרות עם ספורטאי חלש יותר ובכך להבטיח לעצמו את אי הכישלון.
כמו כן הספורטאי יהפוך את ההצלחה לבלתי אפשרית מכל מיני סיבות כך ששום הישג עבורו לא יחשב להצלחה. הספורטאי גם ישקיע מאמץ במציאת תירוצים שונים ומשונים כדי שישחררו אותו מהלחץ התחרותי ( ראה כתבה בפסיכולוגיה - תחושות לפני הרגע הגדול ).
עורך אליעזר רוזן - המקורות שמורים.

