תזונה ספורט - תוספי תזונה -- חוקים

כיום שוק תוספי המזון הינו ענק וכל אחד יכול להשיג תוסף זה או אחר בקלות רבה. על אף שהתוספים מהווים כיום חלק בלתי נפרד מתפריטו של כל ספורטאי תחרותי, גם ספורטאים ההישגיים וספורטאים חובבנים  יכולים להפיק תועלת מתוספי מזון כאלו או אחרים, אך עליהם להיות זהירים ביותר בבחירתם ובעיקר להתייעץ עם איש מקצוע  לפני נטילתם. איש המקצוע אמור להיות רופא ספורט או תזונאי שמתמחה בספורטאים או פיזיולוג ספורט או מאמן מוסמך . חשוב לציין  שהמוכר בחנות או אפילו המדריך בחדר הכושר הוא לא איש מקצוע! וגם אם יש מדריך עם ידע טוב הוא נאלץ "להמליץ" על הסחורה שבעלי המועדון מעונינים למכור!

במיוחד יש להיזהר מתוספים המבטיחים שיפורים מהירים בכוח או / ו יציאה מהירה מעייפות שריפה מהירה של שומנים ועוד כאלו הבטחות. בנוסף חשוב לדעת שתוספי תזונה הינם בתוספת לתזונה איכותית / תפריט מאוזן והם לא באים במקום. אי אפשר לאכול כל היום ג'נק פוד ולחשוב שנטילת ויטמין זה או אחר יפתור את בעיית המחסור. 

תוספי המזון מחולקים לקבוצות הבאות:

א'  ויטמינים ונוגדי חמצון


ב'  קבוצת המינרלים, שבין החשובים, הברזל, האבץ, המגנזיום וכרום.


ג' חומצות אמיניות וחלבון, שחשיבותם בתהליכי הבנייה וההתאוששות שלאחר / במשך האימון.


ד' חומרים אנבוליים ( בונים) שבין המוכרים והחוקיים  (בינתיים )הוא הקריאטין מונוהידרט . הקריאטין אמור להגדיל את מאגרי הקריאטין פוספט בשריר ובכך לשפר יכולות שדרושים בהן מאמצים מרביים לתקופות קצרת מאוד.


ה' משקאות איזוטוניים, המכילים פחמימות פשוטות ( סוכר) ומעט מלח לשימוש לפני ובמשך תחרויות / משחקים.


ו' חטיפי אנרגיה שמחולקים לחטיפים המספקים אנרגיה תוך כדי פעילות גופנית  בדומה למשקאות האיזוטוניים כאשר המרכיב המרכזי בהם הוא הפחמימות כגון POWER GEL ,וחטיפים המשמשים כארוחת ביניים בין האימונים ומיועדים לזרז את תהליכי ההתאוששות שבנוסף לפחמימות כוללים גם חלבון מעט שומן וגם מעט ויטימינים. כגון POWER BAR  - ואחרים. 


ז' חומרים מעוררים כגון קפאין וג'ינסנג. חשוב לציין שלכמות גדולה מדי של מחומרים אלו תהיה השפעה כמו של חומרים אסורים וספורטאי יכול להיפסל ולהיענש.

סיכום
חשוב להבין שוב שכל התוספים החוקיים אינם משפרים ביצועים ספורטיביים בצורה ישירה למעט אולי הקריאטין מונוהידרנט אלה בצורה עקיפה על ידי הספקה של חומרי גלם איכותיים לגוף שעוזרים בהתאוששות ובניה מחדש טובה ובכך אנו מוכנים טוב ומהר יותר לאימון הבא. כך שאם הספורטאי מגיע לאימון הקרוב מהר יותר ובמצב גופני טוב  ובהרגשה טובה  איכות האימון יהיה טוב יותר ובכך ישיג את השיפור ביכולת.

אליעזר רוזן - מאמן אתלטיקה וכושר