תורת האימון - כוח - Vision In Sport - Tennis
היכולת להבחין ולהבדיל במהירות בחפצים או פריטים שונים (במקרה שלנו כדורים) תחת מגוון שינויי תאורה נקרא CONTRAST SENSITIVITY או בקיצור (CS). ענפי הספורט, אשר מתקיימים בחוץ, נמצאים לרוב תחת שינוי "תאורה" ומושפעים על ידי שמש חזקה, עננות, זמני הדמדומים, אשר מגבילים במיוחד את הראיה, תנאי גשם ותאורת לילה במגרשים. בגלל שרוב ענפי הספורט הנם דינמיים (גם הספורטאי וגם הכדור בתנועה), השינויים התמידיים בתאורה מקשים מאוד בהבחנה וזיהוי מהיר של הכדור וכתוצאה מכך המידע שמגיע למוח יכול להיות לא מדויק ובעקבות זאת גם התגובה.
עם מגבלה כזאת, בטניס לדוגמה, רקע צהוב או רקע דומה לצבע הכדור מחליש את הניגודים (CONTRAST) ומקשה על השחקן לראות את הכדור היטב. למעשה, אימונים לשיפור יכולת הבחנה מהירה בתנאי תאורה משתנים CONTRAST SENSITIVITY אינם קיימים, אך ניתן לשפר יכולת זו על ידי שימוש בעדשות צבעוניות שונות. בכל אופן סוג העדשות וצבעם (המשקפיים) אמורים להיות מותאמים ספציפית לשחקן!
מבדקים לקביעת יכולת הבחנה מהירה (או חדות ראיה) (CS) מתבצעים במעבדה תוך שימוש בסדרת גלי סינוס בתדירויות שונות תוך כדי שינוי גוונים. בכל תדירות מובחנת תגובת העין "לסף גוון" מסוים, אשר נקרא CONTRAST SENSITIVITY FACTOR - CSF. הנקודה שמייצגת את איכות חדות החושים(הראייה) של השחקן הנה נקודת ההצטלבות של ה- CSF עם ציר התדירות המרחבית.
לעומת זאת, יכולת אבחון צבעים COLOR VISION הנה היכולת להבחין בצבעים שונים על גבי "קשת רחבה של צבעים" (SPECTRUM). עיוורי צבעים או בעלי מגבלה חלקית אינם יכולים להבחין היטב בצבעים על גבי קשת זו. לבעיה זו אין אימון או טיפול. הדבר היעיל שניתן לעשות במקרה זה הוא להרכיב עדשת מגע בצבע אדום על העין הלא דומיננטית. זה עזר במקרים מסוימים.
בדיקות להבחנת עיוור צבעים מתבצעות בדרך כלל עם לוחות Ishihara, אך יש להן חסרון מסוים, הן יכולות להבחין רק מגבלה בצבעים אדום וירוק בלבד! חשוב לציין שישנם עוד מספר מבדקים שיכולים לאתר גם קושי בראיית צבעים אחרים, לכן שחקן, שיודע שיש לו קשיים בראיית צבעים, מומלץ לבצע כמה שיותר בדיקות ובכך לקבל אבחון טוב יותר.
ההגדרות המוטוריות של הראייה.
קואורדינציה עין- יד:
הנה שילוב בין העין והיד כיחידה אחת. שחקן עם מגבלה ביכולת זו ייראה מגושם בשליטתו בכדור ויציג יכולת נמוכה בשליטה במחבט בספורט כמו טניס.
מהירות עין- יד:
זהו הזמן הנדרש להגיב עם היד לגירוי חזותי. זוהי יכולת של העיניים ושל הידיים להיות מעבר לקואורדינטיביות גם מהירות. מגבלה ביכולת זו גורמת לשחקן להגיב לאט ועם תזמון לא יעיל שבסופו של דבר הופך אותו לשחקן איטי!
לדוגמא: אמצעי אימון יעיל (אך לא מדיד) לאימון קואורדינציה ומהירות עין- יד הנו על ידי שימוש בכדורים מיוחדים – Z BALLS (כדור גומי עם שישה בליטות), אשר יכולים לנתר לכיוונים בלתי צפויים.
מהירות עין- רגל:
זהו הזמן הנדרש "להרגיש ולהגיב" על ידי הזזת הרגליים לגירוי חזותי. יכולת זו חייבת להיות ברמה גבוהה בכל ענף ספורט, אשר דורש מהשחקן רמה גבוהה של תנועתיות וזריזות על המגרש, כמו טניס לדוגמה. מגבלה ביכולת זו תקשה על השחקן להגיע מהר לכדור.
שיווי משקל עין- גוף:
זהי היכולת לשנות את מרכז הכובד כך שהגוף יהיה תמיד במצב של שיווי משקל. ביחד עם כושר גופני וריכוז טוב מיומנות זו משותפת כמעט לכל ענפי הספורט. מגבלה ביכולת זו גורמת לשחקן להיראות מגושם או "לא ספורטיבי" וכמובן פגיעה ביכולת הביצוע.
מהירות עין - גוף:
זהי המהירות שהגוף יכול לנוע (בשלמותו כיחידה אחת!) כתגובה לגירוי חזותי. שליטה טובה מאוד במיומנות זו תורמת לשחקן יכולת של הגברת מהירות (תאוצה) מעולה - מה שנראה לרוב כיכולת של השחקן לצאת מהר מהמקום Quick off the mark
מהירות צפי או חיזוי - ANTICIPATION SPEED
זהי היכולת להיות במקום הנכון בזמן המתאים. בטניס זה בולט במיוחד. מהירות החיזוי קשורה מאוד למהירות הבחנה של רמזים חזותיים מספיק מוקדם בכדי לאפשר לשחקן מרווח זמן להגיע למקום המתאים. מגבלה ביכולת זו תביא את השחקן למצב של תזמון חלש ולא יעיל, השחקן ייראה איטי והחלטה על תזוזה ראשונית עלולה להיות לא נכונה.
אפשר לציין שבזמן תנועה או ריצה יכולת זו ANTICIPATION SPEED - AS יורדת. בנוסף לניסיון מצטבר, שעוזר עד לרמה מסוימת, כיום ניתן לשפר יכולת זו על ידי אימון מתאים (ספציפי), כמו כן בעזרת תוכנת מחשב מיוחדת.
גורמים שמיעתיים:
רעשים וריכוז:
משמעות הרעש הנה הפרעה ביכולת הריכוז. בצורה פארדוקסלית, ישנה דרך די טובה ללמוד לשפר את הריכוז עם הפרעות ורעשים בזמן אימונים או תחרות. אם השחקן יוכל לשמור על אותה רמת ביצוע "עם רעש" זה ימלא אותו בביטחון מעצם הידיעה, ששום מצב משתנה לרעה בתנאים סביבתיים לא יוכל להפריע לו. בכלל זה גם מקרים של שינויים פתאומיים בכיוון הרוח, הפרעות קהל או יריבים.
אחת הדרכים היא.. פשוט להתאמן בתנאים כאלו. לאימונים אלו מטרה לייצר תשומת לב "חצויה" אצל השחקן. ישנם כיום גם דרכים לשפר או להפחית הפרעות אלו באמצעות אימון עם תוכנת מחשב מיוחדת.
סיכום ומסקנות:
לעיתים אתה קורא בעיתון על שחקן עם יכולת "חיזוי" (VISION) מעולה, או שיש לו עיניים חדות בצורה יוצאת מן כלל. אלו השחקנים או הספורטאים הבודדים עם יכולת ראייה חדה ומרחבית מעולה. הם תמיד אלו שרואים בבירור, במהירות, תמיד יודעים למי למסור את הכדור, מבחינים רק ברמזים חשובים ויש להם יכולת תגובה מוטורית מהירה ומדויקת.
למעשה, אלו המיומנויות שמנסים "להחדיר" מדענים לספורטאים באמצעות שיטות אימון ממוחשבות Sports Vision Training או (SVT), אשר הוזכרו בסעיפים לעיל.
על אף אמצעי האימון המשוכללים במעבדות עדיין לא הוכח יעילותו של האימון (SVT) "בתנאי שטח". מטבע הדברים, ענפי הספורט שונים ומגוונים, בנוסף כל ענף בעל צרכים ייחודיים לו. כל אלו מקשים על בניית תוכנה אמינה במיוחד.
לכן, התנאים בשטח דורשים עוד תוכניות אימון ומחקרים בכדי להוכיח או לא להוכיח קשר חיובי בין אימוני ה- SVT במעבדה ובין הביצוע האמיתי של השחקן בשטח. חשוב לציין, ששיטת אימון זו SVT אינה יכולה להפוך שחקן ממוצע לשחקן מעולה, אך יכולה בהחלט לשפר לו את היכולת בצורה סבירה, כמו כן לתת לשחקן ברמה עולמית "את הקצה החסר" אל התהילה.
אליעזר רוזן – מאמן אתלטיקה וכושר
מנהל יחידה לאיתור כשרונות צעירים בספורט

