תורת האימון - כוח - אלכוהול וספורט - זה לא קוקטייל!

אלכוהול (אתנול, אתיל- אלכוהול), הנו סם ושייך למשפחת החומרים המדכאים, אבל טכנית הוא יכול להיות מסווג כמזון בגלל שהוא מכיל אנרגיה (קלוריות), כ- 7 קלוריות לגרם! (לא רחוק משומן). מנת אלכוהול נחשבת ככמות האלכוהול, אשר נמצא בדרך כלל בבקבוק בירה או בתוך כ- 115 מיליליטר של יין או בכוסית של משקה בעל 40% אלכוהול בנפח. האלכוהול משפיע על כל התאים בגוף, אך ההשפעה המיידית ביותר, הן מבחינה פיזיולוגית והן מבחינה פסיכולוגית, הנה על המוח! בעיקר על קיבה ריקה.

השפעות אלו תלויות בריכוז האלכוהול בדם Blood Alcohol Concentration BAC. מספר גורמים יכולים להשפיע על ריכוז האלכוהול בדם, כגון: גודל הגוף, אחוז השומן, המין ועוד, אך עבור גבר ממוצע מנה אחת תעלה את הריכוז ל – 25 מיליגרם לליטר. על אף שהאלכוהול מוגדר כסם מדכא, במקרים מסוימים הוא יכול לגרום גם להשפעה ממריצה.

השפעות אפשריות של אלכוהול:
כאמור, האלכוהול יכול להשפיע לתהליכים הקשורים ליכולת גופנית, אך להשפעה הפסיכולוגית יותר יתרונות.  מבחינה פסיכולוגית האלכוהול יכול לתרום להגברת הביטחון העצמי ולהפחית תחושות כאב או "להזיז" מעט מחסומים פסיכולוגיים הקשורים ליכולת הביצוע. בכל אופן, השימוש הנפוץ באלכוהול בספורט תחרותי קשור ליכולת שלו להפחית מתח ובעיקר רעידות בידיים, אשר משפיעים במיוחד על האתלטים המעורבים בענפי דיוק, כגון קליעה למטרה.

מנגד, לאלכוהול יכולה להיות השפעה הפוכה (לרעה) ובכך להוביל לירידה משמעותית ביכולת הביצוע. כאשר רוב ההשפעות השליליות יבואו לידי ביטוי בענפי ספורט, אשר נדרשת בהם מיומנות ברמה גבוהה. האלכוהול יכול גם לדכא את פעילות הלב ולגרום ביחד עם הכבד לרמת סוכר נמוכה בדם. Hypoglycaemia ובכך להוביל להתייבשות על ידי דיכוי הפרשת הורמון משתן.

השפעות האלכוהול על הקואורדינציה:
ברור שעם העלייה בריכוז האלכוהול בדם (BAC) יפגעו בהדרגה יכולות מוטוריות שונות, כגון זמן תגובה, שיווי משקל ועוד. כאשר הרמות יגיעו ל- 100 מיליגרם לליטר ויותר תהיה השפעה שלילית כמעט על כל היכולות. מחקרים שנעשו גם במעבדה וגם בתנאי שטח, מצביעים על כך, שלאלכוהול ישנן השפעות שליליות על כל ענפי הספורט בהם נדרש כוח, מהירות, כוח מתפרץ או סבולת קצרה.

בנוסף, מחקרים מצביעים על כך שמיומנויות מורכבות, שבהן נדרש זמן תגובה מהיר בשילוב שינוי מהירות (לדוגמה בטניס) מושפעות לרעה אפילו עם רמות נמוכות מאוד של אלכוהול בדם BAC. גם בריצות למרחקים קצרים (ספרינט) ובריצות בינוניות 800 - 1500 מטר, אובחנה ירידה ביכולת מכמות קטנה של אלכוהול. 

באשר להשפעת אלכוהול בענפי הסבולת הארוכה - אינו חד משמעי, על אף שלא נצפו שינויים פיזיולוגיים משמעותיים על קצב הלב וצריכת החמצן ובאופן כללי ניתן לומר שלא הייתה השפעה ממשית לרעה לא במעבדה ולא בתנאי שטח. בכל מקרה ברור מעל כל ספק כי שתייה בכמות רבה (ריכוז האלכוהול גבוה בדם - BAC) פוגמת בכל ביצוע ספורטיבי שהוא.

אליעזר רוזן - מאמן אתלטיקה וכושר