מניעת פציעות ספורט - התכווצויות ועוותי שרירים

התכווצויות ועוותי שרירים הינו מצב מטריד וגם כואב מאוד שגורם להתכווצות וקשיחות של שריר מסוים באופן פתאומי ובצורה לא רצונית. בזמן ההתכווצות יכולים להיות מעורבים קבוצה שלמה של שרירים, שריר שלם או חלק ממנו.

על אף שההתכווצויות יכולות להופיע בכל שריר, השרירים הפגיעים יותר הם:

  • שרירי השוק.
  • שרירי הארבע ראשי והדו ראשי ירכי.
  • שרירי כפות הרגליים והידיים.


טווח ועוצמת ההתכווצויות יכולים לנוע בין מתיחה קלה, להתכווצות בעוצמה חמורה ועם כאבים עזים. הן יכולות להחזיק מעמד בין מספר שניות ועד ל- 15 דקות! כמו כן ניתן אפילו לראות לפעמים כיצד זזים סיבי השריר מתחת לעור. האנשים המועמדים יותר להתכווצויות ועוותי שרירים הם אלו, אשר סובלים ממשקל יתר או/ו כושר גופני נמוך, כמו כן אלו שלוקחים תרופות שונות או אנשים שחיים ועובדים באזורים עם חום ולחות גבוהים. התכווצויות שרירים שכיחות גם בספורטאי סבולת ואנשים מעל גיל 65 אשר מעורבים בפעילות גופנית עצימה.


מה הם הגורמים להתכווצויות ועוותי שרירים?

ישנם מספר גורמים, אך העיקרים ביניהם הם:

  • גמישות גרועה ושרירים נוקשים.
  • שרירים עייפים.
  • איבוד נוזלים, מחסור במינרלים ומוליכים חשמליים (כולל מלח)

מספר גורמים נוספים כוללים: פעילות בתנאי חום ולחות קיצוניים, הספקת דם לא מספקת לשרירים העובדים, פציעה או קרע בשריר, שימוש באלכוהול, תרופות או סמים.

הטיפול בהתכווצויות  ועוותי שרירים:
לרוב ההתכווצויות יפסקו בעצמן, אך ישנם מספר דברים שניתן לעשות בכדי להפחית מעוצמת וזמן הכאב:

  • תעצור את הפעילות שגרמה לכאב.
  • מתח בעדינות את השריר או האזור שהתכווץ.
  • תמשיך להניע את השריר או קבוצת השרירים (הליכה או ריצה קלה מאוד) ובצע עיסוי קל.
  • המשך לחמם ולעסות את המקום בכדי לאפשר זרימת דם טובה לאזור.

מניעת התכווצויות  ועוותי שרירים:
אחד הדברים החשובים ביותר למניעת מצבים הינו שיפור הכושר הגופני הכללי, כמו כן שיפור מערכת לב-ריאה (סבולת) ישפר את הספקת הדם לשרירים, אשר יוודא הספקה טובה של חמצן ורכיבים תזונתיים בכדי שיוכלו לתפקד בצורה יעילה. דבר נוסף חשוב לא פחות למניעת התכווצויות הינו שמירה על שרירים רפויים וגמישים. באופן כללי אמורים לצרוך לפחות 8 עד 10 כוסות מים (רצוי מנרליים) ליום, במיוחד אם אתם גרים , עובדים או מתאמנים באזורים חמים ולחים. אם התכווצויות אלו חוזרות על עצמן, חשוב במיוחד לתת דגש להגברת צריכת המינרלים ומוליכים חשמליים שהחשובים שבהם: POTASSIUM -  CALCIUM -  MAGNESIUM פשוט יש להוסיף כמות קטנה לאוכל בזמן הבישול.


אליעזר רוזן – מאמן אתלטיקה וכושר