תזונה ספורט - Free Radical - הרוצח השקט

מידע על בריאותנו אינו חייב להיות רק בתחום צר, הוא פשוט חשוב מדי לכולנו. לכן מומלץ ורצוי להרחיב את הידע עד כמה שניתן ולא לשכוח לרגע שבריאותינו בידינו. לאדם הרגיל המילה רדיקל חופשי כמעט ולא אומר כלום. אבל תופתעו מאוד לדעת שזהו אחד האויבים הגדולים של האדם בכלל ובעידן המודרני בפרט.!

אז מהו רדיקל חופשי ?
רדיקל חופשי הינו כל אטום שיש לו אלקטרון חופשי (לא זוגי) בטבעת החיצונית. וזה אומר שבעצם חסר לו אלקטרון אחד בטבעת החיצונית בכדי להפוך שוב לאטום יציב.! חשוב עוד לציין שרדיקל חופשי לא חייב להיות רק אטום בודד. גם מולקולה יכולה להפוך לרדיקל חופשי על אף שהיא עשויה משניים או יותר אטומים. מאחר שלאלקטרונים ישנה נטייה חזקה להתקיים בזוגות, הרדיקלים החופשיים לוקחים אלקטרונים מאטומים אחרים  ועל ידי כך הופכים אותם לרדיקלים חופשיים מישניים וכך נוצרת שרשרת בלתי פוסקת שעלולה לגרום לנזקים ביולוגיים קשים בגופנו שבסופם הרס של תאים בריאים.

ד"ר Denham Harmon  היה הראשון שעלה את הרעיון שפעילות הרדיקלים החופשיים מובילים לנזקים ביולוגיים. כיום כבר ידוע היטב שלרדיקלים החופשיים השפעות מרחיקות לכת על הבריאות ועל תהליכי ההזדקנות שלנו.! הוא גם היה הראשון שהראה שעל ידי נטילת מגוון של  נוגדי חמצון  Antioxidants הצליח להאריך את חייהם של יונקים שונים.!

כיצד רדיקל חופשי נוצר ?
בזמן פעילות גופנית או כל פעילות מאומצת אחרת ישנה הגברת בצריכת החמצן ברקמות. הגברה זו יכולה להגיע לעד פי 15 ויותר מאשר במצב מנוחה !!! כמות חמצן זו גורמת לעומס / דחק חמצוני ברקמות  שבעקבותיו מופיעים רדיקלים חופשים בכמות גדולה במיוחד. כך שמצד אחד אנו זקוקים לחמצן כדי לחיות / להתאמן, אבל מצד שני  בזמן שהחמצן מתפרק אנו מקבלים את תופעות הלווי שלו, הרדיקלים החופשיים… הרוצח השקט. חשוב לציין שרדיקלים חופשיים נוצרים גם בזמן מנוחה אך בכמות קטנה בהרבה ( פי 15 פחות כאמור ). כמו כן הם נוצרים גם בזמן עיכול / חמצון  המזון בקיבה. כאן אני חייב להרחיב מעט. כמה שאנו אוכלים יותר או אכלים מזון שלוקח לו יותר זמן עיכול כמו מזון שומני / מהיר וכל שאר הזבל  כך אנו מקבלים יותר רדיקלים חופשיים.

בנוסף במזונות אלו כמות נוגדי החמצון  Antioxidants נמוך במיוחד. נוסיף לזה כמה סיגריות והרבה קפה שהם גם יצרני רדיקלים חופשיים ואנו בכיוון הנכון. ולבסוף נוסיף לזה כמובן  את זיהום אוויר שלנו שמגדיל את כמות הרדיקלים בצורה חמורה במיוחד, לא רק מגדיל אלה בזיהום אוויר יש מתכות שונות רעילות במיוחד( גם בעשן הסיגריות !! ) כך שכמה שהמתכות רעילות יותר כך פעילותם של הרדיקלים שלהם בגופנו חמורה יותר ויכולה לגרום לתגובות שרשרת גדולות פי אלפיים או מיליונים מאשר אם היינו נושמים אוויר נקי אי שם בשוויץ היפה נניח.     
 
כיצד הרדיקלים החופשיים גורמים לנזקים ומחלות ומה תפקידם של נוגדי החמצון?

למזלנו בגפנו ישנן מערכות הגנה נוגדות חמצון שתפקידם לנטרל את פעילות הרדיקלים החופשיים, אך כאשר אנו חורגים מהנורמה ( פעילות גופנית מאומצת וארוכה / אכילת זבל והרבה / זיהום אויר ) למערכות אלו כבר אין את היכולת להתגבר על כמות הרדיקלים החופשיים כי פשוט אין מספיק נוגדי חמצון בגוף !!!  ואז מתחילים הנזקים. כאמור הרס רקמות שהוא הבסיס להתפתחותן של מחלות לב וכלי דם, סרטן, החלשת מערכת החיסון, האצת מחלות שונות והאצת תהליכי ההזדקנות שלנו. הויטמינים ונוגדי החמצון הם "החיילים שמקריבים את עצמם –  נותנים את האלקטרון שלהם" בכדי להציל תא בריא.!!! חשוב לציין שנוגדי החמצון לאחר "ההקרבה למען תא בריא" הם נהפכים בעצמם כאמור לרדיקלים חופשיים אבל לסוג שאינו פוגע יותר בתאים. ישנם סוגים שונים של תגובות כימיות ורדיקלים חופשיים. במאמר זה הדגש היינו על רדיקלים חופשיים שנוצרים בעיקר מפירוק חמצן הנקראים oxygen free radicals

אז מה עושים ?
כמו תמיד מילת המפתח היינה איזון. נכון שפעילות גופנית מעלה את רמות הרדיקליים החופשיים אך במקרא זה יתרונותיה גדולים בהרבה מהנזק. אפשר להשלים את הויטמינים ונוגדי החמצון מתזונה נכונה ועם יש צורך גם בתוספת של ויטמינים ונוגדי חמצון. ( בהמלצת איש מקצוע -  המוכר בחנות הוא לא איש מקצוע ! ). כאמור פעילות  גופנית אונם מעלה את כמות הרדיקלים החופשיים בזמן מאמץ ( דופק גבוה ) אך מורידה את דופק המנוחה במשך היום כך שבסך הכל הצריכה לחמצן יורדת בכל מאמץ נתון ( כושר טוב ). ובכך זה די מתאזן. אבל היתרון הגדול בנוסף לכושר הן חיי איכות. אכילת מזונות מהירים / מעובדים / שומניים  (דלי ויטמינים) מעלים את כמות הרדיקלים החופשיים ? נכון. אז מפסיקים לאכול אותם ? נכון מאוד! עוברים למזונות איכותיים יותר ועם כמות גדולה של נוגדי חמצון ( ירקות / פרות / לחם מלא / אורז מלא /  דגי ים ועוד... ). ולגבי האוויר שאנו נושמים ? מחליפים אותו ? אפשרי ורצוי, אבל זה באמת קשה.

האם לקחת נוגדי חמצון  Antioxidants?
הצורך בתוספת של נוגדי חמצון תלוי כאמור באורח החיים, רמת הפעילות הגופנית, התזונה ועוד. המחקרים  אינם אחידים אך לאור האמור מומחים בתחום כן ממליצים על תוספות של ויטמינים ונוגדי חמצון. שוב, הכל פרטני ואחרי המלצת איש מקצוע. המזונות שיש בהם כמות גדולה של נוגדי חמצון אפשר למצוא במקורות שונים, אך שוב המקור הראשון והטוב ביותר הוא הטבע ! כמה שיותר טרי,כמה שיותר צבעוני,כמה שפחות שומני, כמה שפחות מטוגן, כמה שפחות עוגות ועוד...

לסיום לויטמינים ונוגדי החמצון אין שום השפעה על הביצועים הספורטיביים, אך כן יש להם השפעה על יכולת ההתאוששות של הגוף ועל תחושת בריאות טובה יותר.

חשוב לי לציין שמי שחושב שיכול להמשיך לנשום אוויר מזוהם, לאכול כל מה שבא ליד ולקחת נוגדי חמצון ובזה הוא פוטר את הבעיה , אז אני אומר לו שיתחיל לחשוב על החיים מההתחלה.!

אליעזר רוזן – מאמן אתלטיקה.