תזונה ספורט - שומנים ופחמימות במשחקי טניס

מקובל למצוא בממוצע כ- 10% עד 15% שומן אצל שחקני הטניס, לעומת כ- 20% אצל השחקניות.

עבור הכתבה ניקח דוגמה של שחקנית ששוקלת 60 ק"ג יש לה 20% שומן ושהגוף שלה יכול לאחסן בסביבות 700 גרם גליקוגן בכבד ובשרירים. 20% השומן הם כ- 12 ק"ג ממשקל הגוף של השחקנית שלנו ושווים כ- 108,000 קלוריות!. להמחשת הכתבה נניח שהמשחק עורך שלושה מערכות ארוכות ועצימות בסביבות 3 שעות. ושהגוף ישרוף בזמן זה בממוצע כ- 600 קלוריות בשעה ( וזה המון ) ובסך הכל במשחק כ- 1800 קלוריות.

לבנות שרוצות להפחית מעט שומן חדשות טובות לכאורה, אבל המצב הרבה יותר מסובך. ככל שהמשחק ( או כל פעילות ספורטיבית אחרת ) עצים יותר ( וזהו מצב הטניס כיום ) כך הגוף שורף פחות שומן ויותר פחמימות. כך שבמקרה הטוב היחס יהיה בסביבות 40% שומן מתוך 1800 הקלוריות שבדוגמה, שזה נותן לנו כ- 720 קלוריות משומן בלבד והשאר ה- 60% שהם 1080 קלוריות מתוך 2800 הקלוריות שמוחסנות בגוף ( 700 גרם גליקוגן = 2800 קלוריות ). כמו כן פירוק נוסף קטן גם של חלבון ( רקמת שריר ), שזה סיפור בפני עצמו שדורש כתבה שלמה. זאת אומרת ריקון אחוז משמעותי מאוד של הפחמימות מהגוף כבר אחרי משחק ארוך אחד !!!

וכאן מתחילה הבעיה האמיתית, הגוף שלנו מסוגל לאחסן כמות מוגבלת של פחמימות / גליקוגן ( בסביבות 500 עד 1000 גרם לכל היותר שהם כ- 2000 עד 4000 קלוריות בלבד ). כמות הפחמימות שהגוף יוכל לאחסן תלוי בכמה גורמים כמו: משקל הגוף, רמת הכושר, סוג הספורט, תזונה ועוד. חשוב שוב להזכיר את היחס של 108,000 הקלוריות משומן, לעומת 2800 הקלוריות בלבד מפחמימות !! אז אנו רואים שהשומן הוא כמעט בלתי מוגבל ובאופן תיאורטי בלבד אפשר לשחק ללא הפסקה מעל 200 תחרויות או משחקים של כ- 3 שעות !!

לכאורה אין בעיה אתם אומרים: אם משחק טניס ארוך ועצים שורף כ- 1080 קלוריות מפחמימות אז עם סיום המשחק נשארים עם עודף של כ- 1720 קלוריות ( במקרה שלנו שהגוף של אותה שחקנית מאחסן 700 גרם גליקוגן )אז המצב לא רע. השאלה המרכזית היא כמה שחקניות טניס מתחילות את המשחק עם 700 גרם גליקוגן? או במילים אחרות עם מלאי מרבי של גליקוגן בכבד ובשרירים. התשובה: לא הרבה. זה עוד לא הכל... יש גם 2 משחקים ביום לפעמים, יש ימים עם שעות רבות של אימון, וכמובן יום אחרי יום של אימונים ללא תזונה מתאימה. חשוב לציין שהגוף שלנו יכול לאחסן / להחזיר רק כ- 5% פחמימות בשעה גם אם אוכלים הרבה בבת אחת. מה שממש לא מומלץ. העודף יהפוך לשומן !!!

באו נראה מה קורה במציאות:
בגלל מחסור בתזונה איכותית ובעיקר בתזמון אכילה לא מדויק, כמו כן אי מתן זמן התאוששות מספקת בין האימונים והתחרויות אנו כל הזמן במחסור של פחמימות בגוף ( שלא נדבר על ויטמינים, מינרלים, ונוזלים ) וזה יכול להגיע בקלות למחסור של עד 50% ויותר. מצב ידוע ומוכר לרבים בתור גוף ריק, גוף עייף, הרגשת חולשה, אני סחוט כבר כמה ימים, אין לי כוח וכו. תוסיפו לזה איבוד נוזלים חמור ( ראה כתבה -- מלאי דלק לאימוני ותחרויות מרתון ) ואתם ממש בצרה.

 
אז במקרה שלא אכלנו כמו שספורטאים צריכים לאכול וגם לא התאוששנו מספיק בין האימונים באופן פרטני, מה שיקרה לרוב זה שאנו נפתח את המשחק השני במינוס רציני( כאמור בדוגמה רק עם 430 גרם גליקוגן בלבד שזה 1720 קלוריות מפחמימות ). ולפי הדוגמה שנתתי אתם זקוקים במשחק השני גם ל- 1080 קלוריות מגליקוגן, כך שמה שיקרה זה שבקושי תצליחו לסיים את המשחק בדרך כלל עייפים / מותשים ( זה מה שקורה כאשר כמות הסוכר בגוף יורד לשפל ) וסביר להניח שגם עם הפסד צורב.

נכון שתמיד אוכלים משהו בין המשחקים או האימונים אבל הכתבה ממחישה את אפשרות ההידרדרות במשך ימים רצופים של אימונים ותחרויות, וזה קורה כל הזמן. אכילה ושתיה נוספת בזמן המשחק / אימון אומנם תעזור קצת אבל לא תוכל להשלים את החסרים של ימים שלמים של תזונה לא איכותית.

חשוב לי להזכיר שלמזלכם רוב היריבים שלכם בארץ עדיין עשוים מאות חומר.. רק אל תשכחו שמעבר לים החומר קצת משתנה...

אליעזר רוזן - מאמן אתלטיקה וכושר